¡Benvinguda!

Sigueu benvinguts a la nostra pàgina, que té com a finalitat ultima donar a conèixer a tots els ciutadans del barri de Santa Eulàlia de Provençana de l'Hospitalet, amb voluntat purament divulgativa, algunes fotografies i històries del nostre districte.

Esperem que us ajudi a descobrir o recordar les arrels de la barriada!

jueves, 8 de mayo de 2014

ELS DOCUMENTS DEL CELH - MAIG 2014


El document que aportem aquest mes és especialment dur i doloròs, però més necessari que mai. Ens mostren com les forces militars franquistes que ocupaven l’Hospitalet des del gener del 1939 van fer una tasca repressiva cruel i poc coneguda. Com veurem, es dedicaven a sortir per la nit, fent “patrullas o razias” i detenien a qui els semblava i després els assassinaven amb el vell mètode de la “llei de fugues”.

Hem trobat una fotocòpia del document entre la documentació que va obtenir Carles Santacana per fer el seu llibre Victoriosos i derrotats. El franquisme a l’Hospitalet 1939-1951, editat l’any 1994 per Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Tot sembla indicar que era una carta rebuda per l’Ajuntament i que la va obtenir a l’Arxiu local. Tanmateix, no fa cap esment d’aquest episodi en la seva obra.

Prenem el compromís de continuar la recerca d’aquest fet, i d’intentar confirmar-ho. La vida de deu homes, cinc de Santa Eulàlia i cinc de Collblanc-Torrassa, s’ho val. I potser no foren els únics.


"Jefatura Superior de Policía de Barcelona y su Provincia.

Comisaría de Hospitalet.

Cúmpleme manifestar a V. E., que de investigaciones practicadas por los agentes de esta Plantilla a las órdenes del que tiene el honor de suscribir, en la noche última y obedeciendo órdenes del Iltmo. Señor Comandante Militar de esta Plaza, los soldados de nuestro invicto Caudillo pertenecientes a la bandera de Oviedo nº 1, practicando servicio de patrullas y razias contra la gente maleante, al pasar en la barriada de Santa Eulalia, detuvieron a varios individuos y al tratar de conducirlos a la Comandancia de esta Ciudad, cinco de ellos pretendieron darse a la fuga, haciendo dicha fuerza, fuego contra ellos, resultando los cinco muertos, fuerzas de la misma bandera y prestando los mismos servicios detuvieron en la Torrasa a varios individuos y al intentar huir también cinco de ellos la fuerza citada disparó contra ellos también matándolos, cuyos cadáveres se encuentran en el Depósito Judicial del Cementerio de esta Ciudad.
Dios guarde a V. E. muchos años
Hospitalet 6 de mayo de 1939.
Año de la Victoria
El Inspector Jefe
Manuel Porch (?)
Excmo. Señor Alcalde de esta Ciudad

Los hechos ocurrieron en la madrugada de hoy."