¡Benvinguda!

Sigueu benvinguts a la nostra pàgina, que té com a finalitat ultima donar a conèixer a tots els ciutadans del barri de Santa Eulàlia de Provençana de l'Hospitalet, amb voluntat purament divulgativa, algunes fotografies i històries del nostre districte.

Esperem que us ajudi a descobrir o recordar les arrels de la barriada!

jueves, 17 de enero de 2013

“ELS TRES TOMBS” A SANTA EULÀLIA



"Per Sant Antoni, de gener, fan festa el cavall i el traginer"

 

Avui, 17 de gener, l’església catòlica celebra la festivitat de Sant Antoni Abat i, entorn a aquest dia, existeix la tradició popular de fer als pobles i ciutats una desfilada de carruatges, carros i carrosses tirades per cavalls i altres animals de tir o muntura que fan tres volts per l'interior de les poblacions.

 

El ritus principal consisteix en donar tres voltes amb els cavalls, carros i altres animals de tir pel centre de la ciutat. Per això, aquest rituals s'anomena “Tres Tombs” o també “Passades”, “Beneïdes” i “Passant”. Antigament es donava tres voltes al voltant d'un espai on es feia una gran foguera feta amb ramatge verd. Un cop el cristianisme aconsegueix mes volada, els tombs es fan al voltant de l'església de Sant Antoni o, en el seu defecte, a la imatge del sant, des d'on es fa la benedicció dels animals. En molts indrets es costum portar mascotes com gats, gossos i ocells per ser beneïts.

 

Aquesta bulliciosa i pintoresca cerimònia "dels Tres Tombs" data de l'any 1188. La joiosa manifestació es celebra en honor de Sant Antoni Abat, monjo cristià, sant anacoreta de Comán, ciutat situada entre el baix Egipte i la Tebaida (Heracleópolis Magna, Egipto, 251 – † Monte Colzim, Egipto, 356), fundador del moviment eremític.

 

Antoni, anhelós de servir a Deu, als vint anys va vendre les terres de la seva heretat i la resta del seu ric patrimoni en favor del pobres, internant-se seguidament a la vasta solitud del desert y retirant-se a viure en una comunitat local fent vida ascètica, dormint en un sepulcre buit. Va passà molts anys ajudant a d’altres ermitans a encaminar les seves vides espirituals al desert. Me tard es fou internant molt mes en ell, per a viure en absoluta soledat. Es el patró del animals, ja que li agradaven molt i sempre tenia cura d’ells. Sentia certa debilitat especialment pels porquets, amb un exemplar dels quals se’l representa sovint.

TRES TOMBS AL CENTRE DE L'HOSPITALET (c. 1900) (LUIS V. BAGÁN)
 
A la nostra ciutat, la Cavalcada dels Tres Tombs era una festa molt arrelada al sentiment de la població, una comunitat pagesa que es va veure reforçada des de que, a començaments del segle passat, els escombriaires de Barcelona es van anar establint a la nostra població, principalment a Santa Eulàlia i la Torrassa. Tant els pagesos com els escombriaires treballaven amb animals domèstics que eren una de les seves fonts de riqueses i per això, uns i altres participaven activament a la celebració de Sant Anton, engalanant el seu bestiar i vestint-se ells de festa per a concórrer al cercavila que recorria els carrers hospitalencs i que, àdhuc, s’endinsava, a voltes, a la propera ciutat de Barcelona arribant fins a la plaça Espanya.       

 
 

 A l’Arxiu Històric de Santa Eulàlia guardaven des de fa molt de temps aquestes dues fotografies en les quals es veu la brillant desfilada de cavallers i carros pel centre del carrer de Santa Eulàlia. El donant anònim de les dues instantànies va donar una dada: “17 de enero de 1950. Fiesta de San Antonio”.

 Així ho vàrem creure fins que vam trobar aquest article de “La Vanguardia” en el que apareixen unes fotos corresponents a la festivitat del “Tres Tombs” a la nostra barriada el 17 de gener de l’any 1932, fa tot just 81 anys. La segona fotografia de l’article es, a banda del color del periòdic, exactament igual a la que custodiaven des de fa mes de vint anys i hem de deduir que la data del rotatiu es la certa, la qual cosa ens fa afegir a les fotografies una antigor de 28 anys.

 

Al setembre de 2012, vàrem adonar-nos que a la paret de l’establiment santaeularienc “Herbolari Camps” del carrer Muns, 4 Baixos, hi havia penjada una fotografia antiga on semblava aparèixer un carro rodejat de persones. Li vàrem preguntar a la propietària del comerç, Na Gemma Camps Sitjà, sobre les dades de la foto i ens va explicar, despenjant-la de la paret i mostrant-la a prop, que era una instantània pressa un dia de San Antón dels anys vint, i on els seus avis i familiars de l’època “posaven” al voltant del carro de la família abans d’assistir-hi a la desfilada del “Tres Tombs”.    


Caldrà cercar mes dades sobre la transcendència d’aquesta celebració al nostre barri i pensem que caldrà col·laborar des de l’Arxiu de Provençana amb l’Associació “Tres Tombs” de la ciutat, que ara fa tres anys va recuperar una tradició, com diuen ells, “ben nostrada amb segles d’antiguitat, quan els ramaders demanaven a Sant Antoni Abat que beneís els animals”. Esperem, que aquesta festa es recuperi i consolidi en tot els àmbits de la nostra ciutat per a que, dintre de poc, el cercavila pugui celebrar-se, també, pels carrers de la barriada de Santa Eulàlia de Provençana.

 
 
TRES TOMBS SEGLE XIX - BARCELONA
 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario